Kiina täydentää Norrhydron kasvustrategian

Sylinterivalmistaja Norrhydro laajentaa toimintaansa Kiinassa. Finnfundin rahoittama tehdashanke on keskeinen osaNorrhydro opening ceremony rovaniemeläisen yrityksen kasvustrategiaa.

Norrhydro Oy on vuonna 1985 perustettu hydrauliikkasylintereiden valmistaja. Sen tuotteita käytetään muun muassa metsäkoneissa, laivoissa sekä satama- ja kaivoslaitteissa. Päämarkkinat ovat Suomessa ja Pohjois-Euroopassa, mutta muutama vuosi sitten yritys lähti hakemaan kasvua Kaukoidästä. Kiinan hydrauliikkamarkkinat ovat 2000-luvulla kasvaneet 20–40 prosentin vuosivauhtia. Ripeän vauhdin odotetaan jatkuvan myös tulevina vuosina.

Norrhydro perusti oman tuotantolaitoksen Changzhouhun ja tuotanto käynnistyi alkuvuodesta 2012. Täydessä iskussa tehtaan odotetaan olevan vuonna 2014. Silloin työntekijöitä on 250.

Kiinaan etabloitumiseen kannattaa varata aikaa. Tärkeää on myös verkostojen rakentaminen ja henkilökohtaiset suhteet asiakkaisiin ja paikallisiin viranomaisiin.

Kiinalle ei ollut vaihtoehtoja

Norrhydron toiminnan laajentaminen Kiinassa oli välttämätöntä, sillä alan kasvavat markkinat ovat Aasiassa.

Kiinaan ei siirry tuotantoa Suomesta. Changzhoun tehdas tekee tuotteita Aasian markkinoille. Tuotanto Suomessa menee puolestaan Euroopan markkinoille.

Aasiassa toimivien asiakkaiden palveleminen ei onnistu Rovaniemeltä, josta tuotteiden laivaaminen Kaukoitään kestää kahdeksan viikkoa yhteen suuntaan.

Norrhydron kasvustrategiaan kuuluu myös Tampereen yliopiston kanssa kehitystyön alla oleva digitaalihydrauliikka. Tavoitteena on tuoda markkinoille entistä tehokkaampia ja vähäpäästöisempiä hydrauliikkajärjestelmiä. Digitaalihydrauliikan keinoin voidaan säästää energiaa jopa 80 prosenttia.

Finnfund rahoittajana hankkeessa

Norrhydron hankkeen rahoittaminen on hyvä esimerkki tavasta, jolla Finnfund tukee suomalaisten pk-yritysten etabloitumista kehitysmaihin. Finnfundia tarvitaan edelleen myös Kiinassa ja muissa kehittyneemmissä kohdemaissa.

Hankkeen merkittävimmät kehitysvaikutukset liittyvät osaamisen siirtoon ja työpaikkojen luomiseen Kiinassa.

Oman tuotannon käynnistäminen on Norrhydrolle tärkeä askel myös tulevaisuuden kannalta – esimerkiksi silloin, kun yritys kehittää ja tuo tulevina vuosina uutta energiaa säästävää digitaalihydrauliikkaa Aasian markkinoiden tarpeisiin.

Finnpartnership tukee etabloitumista

Norrhydro on saanut Finnpartnershipin liikekumppanuustukea Kiinan liiketoimintoihin liittyvien kumppaneiden etsintään, hankeselvityksen tekemiseen, liiketoimintasuunnitelman laadintaan, ympäristö- ja yhteiskuntavaikutusten arviointiin sekä henkilökunnan koulutukseen.

Onnistunut etabloituminen kehittyville markkinoille vahvistaa yrityksen toimintaa myös Suomessa. Parhaimmillaan Aasia tuo sitä volyymia ja vipua, jonka avulla energiansäästöön tähtäävä tuotekehitys Suomessa saadaan kannattamaan.

 

 
 
Finnfund

Teollisen yhteistyön
rahasto Oy (FINNFUND)

Uudenmaankatu 16 B
PL 391 00121 Helsinki
puh. 09 348 434
faksi 09 3484 3346
www.finnfund.fi