Hyviä tuloksia tuetuista hankkeista 

Vuonna 2012 Finnpartnershipin liikekumppanuustukea haettiin aiempaa vähemmän. Uusia liikekumppanuustukihakemuksia vastaanotettiin 86 kappaletta. Hankkeita käsiteltiin hallinnointisyklin mukaan 97 kappaletta, joista 77 hyväksyttiin. Tukea myönnettiin yhteensä 2,4 miljoonaa euroa. Tarkempia tietoja toimintavolyymistä on johtokunnan toimintakertomuksessa.

Vuonna 2009 liikekumppanuustukea yhteensä 1,5 miljoonaa euroa käyttäneet 52 yritystä ovat jättäneet viimeiset seurantaraporttinsa. Lähes puolet yrityksistä ilmoitti toimintansa sujuvan hyvin, vaikka maailmantaloudellinen tilanne on edelleen ollut hyvin haasteellinen. Yritykset ovat investoineet kohdemaihin 35,7 miljoonaa euroa eli yli kaksikymmentäneljä kertaa maksetun tuen määrän. Näiden lisäksi 12 prosenttia hankkeista oli vielä valmisteluvaiheessa, mutta yritykset arvioivat pitkäaikaisen liikekumppanuuden toteutuvan lähitulevaisuudessa.

Yritykset ovat työllistäneet noin 1672 henkilöä. Suoraan työllistettyjä on 1283 henkilöä, joista jopa 40 prosenttia on naisia.

Hankkeista 72 prosenttia sisälsi teknologian ja tietotaidon siirtoon liittyviä kehitysvaikutuksia.

Hankkeisiin sisältyvän koulutuksen tavoitteena on kohdemaan työväestön henkisen pääoman lisääminen. Henkilökuntaa on koulutettu 72 prosentissa hankkeista.

Hankkeen sosiaalisia vaikutuksia kohdemaan yhteiskuntaan arvioidaan työolosuhteiden ja työntekijöille tarjottujen sosiaalietuuksien kautta. Hankkeissa noudatetaan paikallista lainsäädäntöä ja 82 prosenttia työllistävistä hankkeista noudattaa lisäksi kansainvälisiä sopimuksia työntekijöiden oikeuksista ja työehdoista. Lisäksi kaikki noudattavat paikallisia ja 71 prosenttia myös kansainvälisiä työterveys- ja työturvallisuusstandardeja.

Muita sosiaalisia vaikutuksia (kuten esim. korkeampien palkkojen maksaminen tai HIV/AIDSin ehkäisemiseen pyrkivät ohjelmat) raportoi 79 prosenttia työllistävistä yrityksistä. Yritykset ovat myös vaikuttaneet positiivisesti naisten työllistymiseen ja työoloihin sekä sukupuolten väliseen tasa-arvoon mm. noudattamalla samapalkkaisuusperiaatetta työsuhteissaan.

Infrastruktuuria on parannettu 24 prosentissa hankkeista. Hankkeista 68 prosentilla on ollut vaikutuksia kohdemaan markkinoihin ja tuotantorakenteeseen.

Kaikki hankkeet noudattavat ympäristölainsäädäntöä. Hankkeista 42 prosenttia raportoi positiivisista ympäristövaikutuksista, kuten esimerkiksi energiatehokkaiden menetelmien ja ympäristöystävällisten raaka-aineiden käytön lisäämisestä.

24 prosenttia hankkeista on aloittanut viennin kehitysmaasta Suomeen tai EU-alueelle. Koska tukea on myönnetty vain lisäarvolliseen kehitysmaatuontiin, kaikki yritykset raportoivat eriasteisista kehitysvaikutuksista.


Matchmaking-palvelu yhdistää suomalaisia ja kehitysmaayrityksiä

Matchmaking-palvelu vastaanotti 129 liiketoiminta-aloitetta kehitysmaayrityksiltä.

Vuosina 2006–2012 Matchmaking-palveluun on rekisteröity yhteensä 445 hakemusta, joista noin 23 prosentissa on ollut vähintään kommunikointia suomalaisen ja kehitysmaayrityksen välillä. Näistä noin 14 prosenttia on jo edennyt konkreettiseen yhteistyöhön.

Ulkoasiainministeriö päätti vuoden 2012 lopulla, että Finnfund jatkaa liikekumppanuusohjelman hallinnointia vuoden 2013 loppuun, jonka aikana ulkoasiainministeriö tekee päätöksen ohjelman jatkosta.

Esimerkkejä Finnpartnershipin tukemista hankkeista: 

Bangladesh tekstiilituotantoa
Brasilia jatropha-öljyn tuonti
Chile tietoteknisiä ratkaisuja, elektroniikkatuotteita
Etelä-Afrikka välitys- ja tilausjärjestelmän lisensiointia, mobiilioppimispalveluja
Etiopia kukkien tuontia, rakennusmateriaalien tuotantoa ja myyntiä
Filippiinit kylmägeelien valmistusta
Intia tuulivoimaloiden, betonielementtien ja nostolaitteiden valmistusta, pienjänniteverkkotuotteiden valmistusta ja myyntiä, mobiilisovelluspalveluja
Kazakstan langattoman laajakaistaverkon rakentamista
Kenia käsityönä valmistettujen asusteiden tuontia, henkilökunnan koulutusta
Kiina tavarantoimittajien vastuullisuuden varmistamista, laadunvalvonta-, testaus- ja mittausjärjestelmiä, konsultointia, bioetanolin tuotantoa, medialogistiikan palveluja, rakennustarvikkeiden alihankintaa
Mongolia paikallisen henkilökunnan koulutusta
Mosambik rakennus- ja infrastruktuurisuunnittelun palveluja, ympäristöalan konsultointia
Namibia retorttien valmistusta
Nicaragua paikallisen henkilökunnan koulutusta
Serbia alumiinivalukomponenttien valmistusta
Sierra Leone laajakaistaverkostopalveluja
Tansania biopolttoaineen käyttöönoton mahdollisuuksien selvittämistä
Turkki elintarvikkeiden tuontia
Ukraina rakennuspalveluja, uusioenergiatuotteita, tuotantolaitteita, energiansäästöratkaisuja
Vietnam liikunta- ja hyvinvointipalveluja, konsultointia, kaapeleiden kierrätystä, vedenpuhdistuslaitteiden kokoonpanoa, skoottereiden kokoonpanoa ja tuotantoa, vedenkäsittelykemikaaleja

Hyväksytyt liikekumppanuustukihakemukset vuonna 2012 (%)

Pylväät 1 Pylväät 2
Vähiten kehittyneet maat 18 0
Muut matalan tulotason maat 17 0
Alemman keskitulotason maat 30
Ylemmän keskitulotason maat 35

 

 

Liikekumppanuustuen jakautuminen euroissa vuonna 2012 (%)

Vähiten kehittyneet maat 17
Muut matalan keskitulotason maat 15
Alemman keskitulotason maat 35
Ylemmän keskitulotason maat 34

 

 

Betonirakentamista Intiassa

Betonimestarit vie rakennusosaamista Intiaan.

LUE LISÄÄ


 

 

 

Huonekaluja Vietnamissa

Niemen Tehtaat vaikeuksien kautta voittoon Vietnamissa.

LUE LISÄÄ


 

 

  

 

 

 

 

 

 

 
 
Finnfund

Teollisen yhteistyön
rahasto Oy (FINNFUND)

Uudenmaankatu 16 B
PL 391 00121 Helsinki
puh. 09 348 434
faksi 09 3484 3346
www.finnfund.fi