Energiatehokkaita liesiä afrikkalaisille

Photo: UpEnergyUpEnergy on vuonna 2011 perustettu yritys, joka myy polttopuuta säästäviä liesiä Ugandassa oman verkostonsa ja yhteistyökumppanien kautta.

UpEnergyn bisnesmalli on sikäli poikkeuksellinen, että liesien myynnin ohella se saa tuloja myös päästökauppayksiköiden myynnistä. Yritys on kehittänyt liesien myyntiin liittyviä päästökauppahankkeita. Osa niistä on Gold Standard -standardin (WWF:n aloitteesta luotu vapaaehtoisen päästökaupan standardi) ja osa puhtaan kehityksen mekanismin (YK:n alainen Clean Development Mechanism, CDM) mukaisia. Päästökauppayksiköiden myynnillä yritys pystyy alentamaan liesien hintaa.

Yritys täyttää kaikki Finnfundin rahoituskriteerit. Se toimii köyhässä maassa ja sen tuotteet parantavat köyhän väestönosan elinoloja ja ympäristön tilaa. Lisäksi UpEnergyssä on mukana suomalainen vähemmistöomistaja Climate Wedge.

Monia myönteisiä vaikutuksia

Suurin osa köyhistä perheistä valmistaa ruokansa perinteisellä tavalla, jossa keittoastia on tulen päällä kolmen kiven varassa. Maaseudulla polttoaineena käytetään yleensä puuta, kaupungeissa puuhiiltä. Puiden hakkaaminen polttopuuksi ja hiilen valmistukseen kuluttaa runsaasti metsiä, ja metsäkato on vakava ongelma Ugandan kaltaisissa maissa. Kaupungeissa polttoaine joudutaan ostamaan, mikä on köyhille perheille iso kustannustaakka.

UpEnergyn liesissä puu palaa tehokkaammin, mikä vähentää polttoaineen kulutusta merkittävästi. Lisäksi uudet liedet synnyttävät huomattavasti vähemmän häkää ja hiukkaspäästöjä. Asumusten sisällä ja oviaukoissa savuavat nuotiot ovat hengityselinsairauksien suurimpia aiheuttajia. Afrikassa hengityselinsairaudet ovat suurempi ongelma kuin malaria.

Painopiste myös jatkossa Afrikassa

Yrityksen suunnitelmissa on laajentaa toimintaansa uusiin maihin. Paikallisiin olosuhteisiin sopivia liesimalleja kokeillaan tällä hetkellä Ruandassa. Vastaavia suunnitelmia yrityksellä on myös Liberiassa ja Sierra Leonessa.

Puuliesien ohella UpEnergy selvittää myytävän tuoterepertuaarin laajentamista myös muihin energiatehokkuutta ja ympäristön tilaa parantaviin ratkaisuihin, joilla voidaan helpottaa kaikkein köyhimpien ihmisten arkea.

Fast Company valitsi UpEnergyn seitsemänneksi parhaaksi Afrikan innovatiiviseksi yritykseksi huhtikuussa 2014. 

 

 
 
Finnfund

Teollisen yhteistyön
rahasto Oy (FINNFUND)

Uudenmaankatu 16 B
PL 391 00121 Helsinki
puh. 09 348 434
faksi 09 3484 3346
www.finnfund.fi