Rahastojen kautta kehitysvaikutuksia

Noin neljännes Finnfundin sijoituksista on kanavoitu kehitysmaihin välillisesti rahastojen kautta. Rahastosijoitukset kohdistuvat pääosin matalatuloisiin maihin ja ensisijaisesti Afrikkaan. Finnfundin rahastosijoitukset on lueteltu investointilistassa.

Rahastojen kautta Finnfund rahoittaa pääasiassa pieniä ja keskisuuria paikallisia yrityksiä, joiden rahoittaminen suoraan olisi vaikeaa tai mahdotonta kustannustehokkaasti. Painopiste on rahastoissa, jotka rahoittavat liiketoiminnan laajentamisessa tarvittavia investointeja, joita ei voida toteuttaa ilman rahastojen tarjoamaa oman pääoman ehtoista rahoitusta.

Rahastojen hallinnointiyhtiöt toimivat usein kohdealueella paikallisesti. Koska riskirahoituksen tarjoaminen pk-yrityksille on matalatuloisissa maissa melko uutta toimintaa, sijoituksia tekevät ja hallinnoivat yleensä tiimit, joissa kehittyneiltä markkinoilta hankittu pääomasijoituksen osaaminen yhdistyy paikallisten markkinoiden perusteelliseen tuntemiseen.

Finnfund on sijoittanut myös muutamiin toimialarahastoihin, jotka keskittyvät esimerkiksi uusiutuvaan energiaan, kestävään metsätalouteen tai pienrahoitukseen. Nämä rahastot toimivat tyypillisesti useissa maissa ja välittävät toimialaosaamista yli rajojen.

Finnfundin kanssasijoittajat rahastoissa ovat useimmiten kehitysrahoittajia. Mukana on myös kohdemaiden omia vakuutus- ja eläkeyhtiöitä. Sen sijaan ulkomaiset instituutiosijoittajat tulevat mukaan yleensä vasta, kun näyttöä onnistuneesta sijoitustoiminnasta on saatu. Sitä mukaa kuin aiemmin haastavana pidetty maa tai toimiala kehittyy ja pääomasijoitustoiminta vakiintuu, instituutiosijoittajien kiinnostus rahastoihin kasvaa ja Finnfundin kaltaiset kehitysrahoittajat voivat siirtyä rahoittamaan kohteita, joihin kaupallista rahoitusta ei vielä ole tarpeeksi saatavilla.

Tyypillisesti rahastot perustetaan noin kymmenen vuoden määräajaksi. Yleensä rahasto sijoittaa saamansa varat muutaman ensimmäisen vuoden aikana, minkä jälkeen painopiste siirtyy sijoituskohteiden kehittämiseen ja lopulta irtautumiseen. Finnfundin sijoitussitoumukset rahastoihin vaihtelevat yleensä viidestä kymmeneen miljoonaan euroon. Yhteensä Finnfund on mukana 37 rahastossa, joihin oli vuoden lopussa sijoitettuna yhteensä noin 71 miljoonaa euroa eli keskimäärin noin 1,9 miljoonaa euroa rahastoa kohti.

Rahastosijoituksillaan Finnfund tavoittelee kehitysvaikutuksia, kuten työpaikkojen synnyttämistä, tuottavuuden ja toimeentulon paranemista, laadukkaampia tai edullisempia tuotteita köyhille kuluttajille, ympäristön tilan kohentumista ja veropohjan kasvattamista kehitysmaissa. Vuonna 2012 ne yritykset, joissa Finnfund oli mukana rahastojen kautta, työllistivät lähes 85 800 henkilöä. Lukua arvioitaessa tulee ottaa huomioon, että Finnfundin osuus niistä rahastoista, joissa se on mukana, on noin 12 prosenttia. Lisäksi on huomattava, että yrityksillä on yleensä rahastojen lisäksi muitakin rahoittajia.


Useimmat kehitysmaihin sijoittavat rahastot on rekisteröity kansainvälisiin finanssikeskuksiin. Afrikkaan sijoittavat rahastot on yleensä rekisteröity Mauritiukselle. Toinen paljon käytetty rekisteröintimaa on Luxemburg. Rekisteröintimaat ovat läpivirtauspaikkoja, joiden kautta monista eri maista tulevat sijoitukset kanavoidaan varsinaisiin kohdemaihin. Rahastot eivät maksa veroja rekisteröintimaissa, mutta rahastojen sijoituskohteet maksavat veroja kohdemaissa ja sijoittajat kotimaissaan. Vuonna 2012 Finnfundin rahastojen kautta rahoittamat yritykset maksoivat kohdemaissa veroja ja veronluontoisia maksuja yhteensä 268 miljoonaa euroa.

Finnfund vastustaa kohde- tai rekisteröintimaissa tapahtuvaa veronkiertoa, korruptiota ja rahanpesua. Selvitämme kanssasijoittajiemme ja hallinnointiyhtiöiden taustat ja edellytämme rahastoilta huolellisia selvityksiä sijoituskohteista sekä perusteellista raportointia muun muassa niiden maksamista veroista. Monien muiden kehitysrahoittajien kanssa kannustamme rekisteröintimaita läpinäkyvien pelisääntöjen luomiseen sijoittamalla vain sellaisiin rahastoihin, jotka on rekisteröity OECD:n Global Forumissa sovittuja asteittain tiukkenevia vaatimuksia noudattaviin maihin. Marraskuussa 2013 päivitetty lista maista, joihin rekisteröityihin rahastoihin Finnfund ei osallistuisi, sisälsi 21 maata*).

*) Arabiemiirikunnat, Botswana, Brittiläiset Neitsytsaaret, Brunei, Costa Rica, Dominica, Guatemala, Itävalta, Kypros, Libanon, Liberia, Luxemburg, Marshallinsaaret, Nauru, Niue, Panama, Seychellit, Sveitsi, Trinidad ja Tobago, Turkki ja Vanuatu

 

 

 

 

 

Photo: Lisa Kristine/Wildlife Works

Metsiä säästäviä työpaikkoja Keniaan

Althelia Climate Fund on metsäkatoa ja kasvihuonekaasupäästöjä ehkäiseviin sijoituskohteisiin erikoistunut rahasto.

lue lisää


 

 

 

 

Etiopian ensimmäinen pääomasijoitus-rahasto

Schulze Global Ethiopia Growth and Transformation Fund sijoittaa etiopialaisiin pk-yrityksiin.

LUE LISÄÄ


 
 
 
Finnfund

Teollisen yhteistyön
rahasto Oy (FINNFUND)

Uudenmaankatu 16 B
PL 391 00121 Helsinki
puh. 09 348 434
faksi 09 3484 3346
www.finnfund.fi