MOSS tuo mobiilimaksamisen Etiopiaan

Photo: M-Birr

Mobiililaitteisiin kehitetyt maksujärjestelmät yleistyvät vauhdilla Afrikassa. Etiopiassa näitä palveluja alkoi ensimmäisenä tarjota teknologiantoimittaja MOSS M-BIRR-palvelullaan. Finnfund on yksi MOSSin osakkaista.

MOSSin yhteistyökumppaneita ovat etiopialaiset pienrahoituslaitokset, joiden asiakkaat voivat tallettaa ja nostaa rahaa tililtään, siirtää rahaa tai ladata matkapuhelimeen puheaikaa mobiilipalvelun kautta.

Alle kymmenellä prosentilla etiopialaisista on pankkitili, ja maan pankkisektori on muutenkin kehittymätön. Uusi palvelu parantaa etenkin köyhän maaseudun asukkaiden pankkipalveluja.

M-BIRRin palvelu toimii kaikkialla matkapuhelinverkon kattamilla alueilla. Rahaa voi tallettaa ja nostaa pienrahoituslaitosten valtuuttamilta edustajilta eri puolilla maata.

Palvelu helpottaa esimerkiksi kaupunkiin muuttaneiden perheenjäsenten rahalähetyksiä maaseudulle. Ne ovat tärkeä tulonlähde köyhissä kylissä.

Etiopiassa toimivat avustusjärjestöt käyttävät M-BIRRiä. Järjestöjen edunsaajille myöntämät raha-avustukset jaetaan käteisen sijaan sähköisesti.

Osalla avun saajista ei ole matkapuhelinta. Heitä varten on kehitetty sovellus, jossa tuen saajat tunnistetaan lähilukuteknologiaa hyödyntävien rannekkeiden avulla.

M-BIRRin palvelu käynnistyi vuoden 2015 alkupuolella. Tavoitteena on saavuttaa miljoonan asiakkaan raja vuoden loppuun mennessä. Tarkoituksena myös on, että mobiilimaksaminen lisääntyy jatkossa esimerkiksi kaupoissa ja ravintoloissa.

Sähköisen maksamisen yleistyminen on merkittävä asia maassa, jonka pankkisektori on kehittymätön. Rahaliikenteen kustannusten aleneminen ja rahasiirtojen helpottuminen parantavat osaltaan yritystoiminnan edellytyksiä Etiopiassa.


Kuva: MOSS, Etiopia

 
 
Finnfund

Teollisen yhteistyön
rahasto Oy (FINNFUND)

Uudenmaankatu 16 B
PL 391 00121 Helsinki
puh. 09 348 434
faksi 09 3484 3346
www.finnfund.fi