Suomalainen huonekalutehdas menestyy Etiopiassa

Sini Furniture EthiopiaEtiopiaan muuttanut Puustisen perhe ei löytänyt paikallisista liikkeistä asuntoonsa sopivia huonekaluja. Sama ongelma oli muillakin maassa asuvilla ulkomaalaisilla, joten Puustiset päättivät aloittaa itse kalusteiden valmistuksen.

Henrik ja Sini Puustinen perustivat SINI Furniture Interior Design -yrityksen vuonna 2010. He ostivat Suomesta käytettyjä puuntyöstökoneita, joilla tuotanto käynnistyi 2011 pääkaupunki Addis Abebasta vuokratussa teollisuushallissa.

Tuotannon käynnistämisessä auttoi Finnpartnershipin liikekumppanuustuki, jota SINI Furniture hyödynsi henkilöstön koulutukseen. Tuella katettiin Suomesta tulleiden kouluttajien palkka- ja matkakuluja.

SINI Furniture suunnittelee ja valmistaa muun muassa sohvia, nojatuoleja, televisiotasoja sekä keittiön pöytiä ja tuoleja, joissa näkyy pohjoismainen design. Asiakas voi myös tilata mittatilauskalusteita.

Yrityksellä on nyt 70–75 työntekijää ja kolme liikettä Addis Abebassa. Huonekalujen kysyntä on ollut odotettuakin kovempaa. Myynnin kasvua siivittää Etiopian ripeä talouskasvu, jonka on arvioitu yltävän lähelle kymmentä prosenttia vuonna 2015.

Huonekalujen kovan kysynnän vuoksi Puustiset päättivät tehdä tuotantotiloihin ison laajennuksen, jonka on määrä valmistua tänä vuonna. Finnfundin lainalla tuotannon volyymi ja laatu nousevat uudelle tasolle.

Finnfund tukee Sini Furnituren ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasioiden kehittämistä. Jatkossa SINI Furniture erottuu paikallisista kilpailijoistaan konekannan, työmenetelmien, työturvallisuuden sekä ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasioiden osalta. Tuotannon kasvu tuo yritykseen yli sata uutta työntekijää. Ajan myötä koulutettu henkilökunta tulee kohentamaan omalta osaltaan etiopialaisen puusepänteollisuuden tasoa.