Finnpartnership

Pure Waste tekee tekstiilijätteestä bisnestä Intiassa

PureWastePure Waste Textiles rakentaa Intiaan tuotantomallia, jossa tekstiilijätteestä jalostuu uusia tuotteita. Uudenlaisen bisnesmallin valmisteluun yritys on saanut Finnpartnershipin tukea.

Liikeidea tekstiilialalla syntyvän ylijäämämateriaalin uusiokäytöstä lähti liikkeelle, kun ryhmä suomalaisia vaatetusalan ammattilaisia perusti Costo-vaatemerkin vuonna 2006. Vuonna 2013 ryhmä perusti Pure Waste Textiles Oy:n ja päätti selvittää tarkemmin trikooteollisuuden jätteiden uusiokäyttöä Tamil Nadun osavaltiossa Etelä-Intiassa, joka on maailman suurimpia trikoovaatteiden valmistusalueita.

Tukea potentiaalisten kumppaneiden etsintään ja liiketoimintamallin rakentamiseen Pure Waste on saanut Finnpartnershipin liikekumppanuustuesta. Team Finland -verkoston muista palveluista yritys on hyödyntänyt Tekesin kansainvälisen kasvun suunnittelu -rahoitusta.

Pure Waste käyttää vain kierrätysmateriaaleja. Niistä valmistettavien tuotteiden on kuitenkin oltava korkealaatuisia ja hinnallisesti kilpailukykyisiä.

Alkuvuonna 2016 käynnistyi Pure Wasten intialaisen kumppanin rakentama tuotantolaitos lähellä Coimbatoren kaupunkia. Tuotantolaitoksessa kierrätysmateriaali prosessoidaan kuiduiksi ja kehrätään langaksi. Laitoksen vieressä sijaitsee intialaisen kumppanin ompelimo, jossa materiaali ommellaan valmiiksi vaatteiksi.

Samaan aikaan Pure Waste hakee markkinoita Intiassa valmistettaville tuotteilleen. Jotkut tekstiilivalmistajat haluavat ostaa pelkästään kierrätysmateriaalista tehtyä kuitua, mutta yhtiö voi myydä tulevaisuudessa myös lankaa, kankaita ja toimittaa tarvittaessa valmiita vaatteita esimerkiksi kansainväliselle brändille.

Maapallon väestö kasvaa, mutta puuvillan ja muiden neitseellisten raaka-aineiden tuotanto ei pysty kattamaan kasvavaan kysyntään. Materiaalien kierrätystä on pakko lisätä. Tällä hetkellä tekstiilijätteestä hyödynnetään maailmassa vain noin 15 prosenttia.

Oma tuotantolaitos antaa mahdollisuuden seurata, että ympäristö- ja sosiaaliseen vastuuseen liittyvät asiat ovat Intiassa kunnossa. Tehdas Coimbatoressa tulee työllistämään noin 200 paikallista työntekijää. Tehdas sijaitsee köyhällä maaseudulla, jossa vastuullisen työnantajan tarjoamilla työpaikoilla on tärkeä merkitys.


Tuotanto ei saa pilata tai ehdyttää jo ennestään niukkoja paikallisia luonnonvaroja. Vähäsateisella seudulla sijaitseva tehdas ottaa talteen sadeveden. Osa energiatarpeesta on tarkoitus kattaa aurinkovoimalla ja käymäläjätteestä jalostettavalla metaanilla. Tarkoituksena on myös rahoittaa kestävää kehitystä tukevia hankkeita paikallisissa yhteisöissä perustettavalla erillisellä Pure Waste Fund -rahastolla. 

Katso Pure Waste Textilesin video YouTubessa "Making of Slush T-shirt":

 

Kuva: Pure Waste Textiles "This T-shirt saves 2700 litres water"