Metsien viljely tuo työtä Afrikan maaseudulle

Afrikassa on runsaasti metsien viljelyyn soveltuvia alueita, mutta hyvin hoidettuja istutusmetsiä siellä on edelleen erittäin vähän. Yksi alan edelläkävijöistä on norjalaisen Mads Aspremin perustama yhtiö Green Resources AS (GRAS), joka on istuttanut 1990-luvun puolivälistä lähtien viljelymetsiä Tansaniaan, Ugandaan ja Mosambikiin.

GRASin toimintaperiaatteisiin kuuluu alueiden vuokraaminen paikallisilta yhteisöiltä pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla. Metsien hoitaminen tuo työtä ja tulonlähteitä köyhien maaseutualueiden asukkaille. Yritys kouluttaa työntekijät ja siirtää näin osaamista paikallisyhteisöille. Kolmessa toimintamaassa GRAS työllistää yhteensä noin 4000 työntekijää. Kun otetaan huomioon myös työntekijöiden perheenjäsenet ja välilliset työpaikat, voidaan sanoa, että GRAS tuo ison osan toimeentulosta jo useille kymmenille tuhansille ihmisille.

GRAS osallistuu myös toimialueidensa infrastruktuurin parantamiseen muun muassa kunnostamalla teitä sekä rakentamalla kouluja, terveyskeskuksia ja kaivoja.

Metsäkato etenee Afrikassa

Kestävällä tavalla hoidetut istutusmetsät tarjoavat vaihtoehtoisen raaka-ainelähteen luonnonmetsille ja torjuvat näin osaltaan Afrikassa etenevää metsäkatoa.

GRASin hallinnoimilla alueilla on viljelymetsien ohella myös luonnontilaista metsää, jota valvotaan laittomien hakkuiden ja metsäpalojen ehkäisemiseksi.

GRAS toimittaa puutavaraa paikallisille markkinoille. Pitkän tähtäimen tavoitteena on myös aloittaa puutavaran vienti. Etenkin Aasian kasvumarkkinat kiinnostavat yritystä.

Sähköpylväitä ja puuhiiltä

Tansaniassa ja Ugandassa yhtiö valmistaa sähköpylväitä ja puuhiiltä paikallisille ja Itä-Afrikan markkinoille. Puuhiilen tuottaminen istutetuista puista on tärkeää ympäristösyistä, sillä nyt puuhiili tuotetaan suurelta osin luonnonmetsiä hävittämällä. Puuhiili on yleisin köyhien kotitalouksien ruuanlaitossaan käyttämä energianlähde.

GRASin rahoittajiin kuuluvat muun muassa Norjan kehitysrahoitusyhtiö Norfund ja Maailmanpankkiryhmän Kansainvälinen rahoitusyhtiö IFC. Finnfund on myöntänyt yhtiölle investointilainan. Kehitysrahoittajien mukaantulo on yrityksen kasvuvaiheessa keskeistä, sillä puhtaasti kaupallisista lähteistä rahoituksen saaminen olisi vaikeaa. Finnfundin ja Norfundin sijoituksen myötä myös yhtiön nykyiset osakkaat ovat sijoittaneet yhtiöön lisää pääomaa.

 

 
 
Finnfund

Teollisen yhteistyön
rahasto Oy (FINNFUND)

Uudenmaankatu 16 B
PL 391 00121 Helsinki
puh. 09 348 434
faksi 09 3484 3346
www.finnfund.fi