SaraRasa avaa tietä pellettituotannolle Indonesiassa

Finnfund on sijoittanut SaraRasa Bioindo Pte. Ltd:n tuotantolaitokseen, joka valmistaa pellettejä maatalouden biojätteistä. Yksi tämän ympäristövaikutuksiltaan merkittävän hankkeen sijoittajista on Helsingin pörssiin listattu Dovre Group.Pellettejä biomassasta

Biomassasta valmistettujen pellettien kulutus kasvaa eri puolilla maailmaa. Lämmön- ja sähköntuotannossa käytettävien pellettien suurimmat markkinat ovat Euroopassa, mutta myös Aasiassa markkinat ovat kasvussa.

Monissa Aasian maissa, esimerkiksi Japanissa, Koreassa ja Taiwanissa, on säädetty lakeja, jotka ohjaavat energiayhtiöitä käyttämään entistä enemmän uusiutuvaa energiaa. Yksi edullisimmista vaihtoehdoista on biomassa.

Biojätteestä pelleteiksi

SaraRasa on Indonesian ensimmäinen kaupallisen mittaluokan pellettivalmistaja. Yhtiön tuotantolaitos sijaitsee Riaun provinssissa Sumatralla.

Pellettien raaka-aineena käytetään maataloudessa syntyvää biojätettä, jota kertyy vuosittain Indonesiassa arviolta 100 miljoonaa tonnia. Esimerkiksi sokeriruo´on, kassavan ja riisin tuotannossa syntyvät biojätteet jäävät tällä hetkellä suurelta osin käyttämättä tai niistä pyritään eroon polttamalla.

Pellettiteknologia on tuotu Euroopasta. SaraRasa on itse kehittänyt esikäsittelyjärjestelmän. Tehtaassa jauhettu ja kuivattu bioraaka-aine puristetaan muutaman senttimetrin pituisiksi pelleteiksi.

Uusia tuotantolaitoksia ja työpaikkoja köyhälle maaseudulle

Myönteisten ympäristövaikutusten ohella SaraRasa tuo työpaikkoja köyhälle maaseudulle. Pellettitehdas työllistää suoraan noin 100 henkilöä ja epäsuorasti useita satoja alueen asukkaita.

Indonesia on toimintaympäristönä haasteellinen aloittavalle yritykselle. Muun muassa yrityksen perustamiseen ja teknologian tuontiin liittyvien lupien saaminen on työlästä ja vie runsaasti aikaa.

Ensimmäisenä pellettivalmistajana SaraRasa voi luoda maahan uuden taloudellisesti kannattavan liiketoiminta-alueen.

SaraRasan tavoitteena on rakentaa tulevina vuosina lisää jätteestä pellettejä valmistavia laitoksia.

Asiakkaan mielestä Finnfundin rooli on merkittävä, sillä Indonesian kaltaisessa maassa arvostetaan valtiotaustaista ja vakavaraista yhteistyökumppania. Myös Finnfundin osaaminen kestävän kehityksen kysymyksissä tuo hankkeeseen arvokasta lisäarvoa.

Hankkeen valmisteluun on myönnetty myös Finnpartnershipin liikekumppanuustukea.

 
 
Finnfund

Teollisen yhteistyön
rahasto Oy (FINNFUND)

Uudenmaankatu 16 B
PL 391 00121 Helsinki
puh. 09 348 434
faksi 09 3484 3346
www.finnfund.fi