Hyviä tuloksia Finnpartnershipin tukemista hankkeista 

Vuonna 2013 Finnpartnershipin liikekumppanuustuen kysyntä piristyi edellisvuodesta. Uusia liikekumppanuustukihakemuksia vastaanotettiin 124 kappaletta. Hankkeita käsiteltiin hallinnointisyklin mukaan 121 kappaletta, joista 96 hyväksyttiin. Tukea myönnettiin yhteensä 3,5 miljoonaa euroa. Lisää tietoa toimintavolyymistä on johtokunnan toimintakertomuksessa.

Vuoden 2010 liikekumppanuustukihankkeista 23 yritystä jätti viimeiset seurantaraporttinsa. Näille yrityksille on maksettu tukea runsaat 400 000 euroa. Neljäsosa yrityksistä ilmoitti hankkeensa onnistuneen hyvin ja viidesosalla hankkeet olivat vielä kesken. Yritykset ovat investoineet kohdemaihin 12,7 miljoonaa euroa eli lähes kolmekymmentä kertaa maksetun tuen määrän. Loput 46 yritystä jättää raporttinsa vuonna 2014.

Yritykset ovat työllistäneet 114 henkilöä. Suoraan työllistettyjä on 79 henkilöä, joista yhdeksän prosenttia on naisia. Hankkeista 57 prosenttia sisälsi teknologian ja tietotaidon siirtoon liittyviä kehitysvaikutuksia. Hankkeisiin sisältyvän koulutuksen tavoitteena on kohdemaan työväestön henkisen pääoman lisääminen. Henkilökuntaa on koulutettu joka neljännessä hankkeessa. 

Matchmaking-palvelu yhdistää suomalaisia ja kehitysmaayrityksiä

Matchmaking-palvelua tehostettiin vuoden 2013 aikana ja ohjelma vastaanotti 245 liiketoiminta-aloitetta kehitysmaayrityksiltä. Vuoden aikana Matchmaking-tietokantaan rekisteröitiin yhteensä 36 hakemusta, joista 31 oli kehitysmaista. Seurannassa 19 prosenttia työstetyistä hakemuksista oli johtanut jatkoselvityksiin yhteistyön aloittamiseksi.

Ulkoasiainministeriö päätti vuonna 2013, että Finnfund jatkaa liikekumppanuusohjelman hallinnointia vuoden 2015 loppuun tai siihen asti kun lainmuutos liikekumppanuusohjelman siirrosta osaksi Finnfundin toimintaa astuu voimaan.

Esimerkkejä Finnpartnershipin tukemista hankkeista: 

Filippiinit biopolttoaineiden raaka-aineen tuotantoa, ohjelmistopalveluja
Intia betonielementtien tuotantoa, kaapelinvalmistusjärjestelmien toimittamista, hydrauligeneraattoreita, tietoturvakonsultointia, mikroturbiinivoimalaitos
Kenia elektroniikkaromun kierrätystä, käsitöiden tuontia
Kiina bioetanolin valmistusta, kasvihuonekaasupäästöoikeuksien ostamista/myyntiä, veneilyinfrastruktuurin kehittämistä, hoiva- ja palvelukoteja, IT-sovelluksia
Papua-Uusi-Guinea piensahan perustaminen
Sambia maataloustuotannon etäneuvontateknologiaa
Tansania radiopuhelinsovellus
Vietnam virvoitusjuomien valmistusta

Hyväksytyt liikekumppanuustukihakemukset vuonna 2013 (%)

Muut matalan tulotason maat 4
Vähiten kehittyneet maat 28
Ylemmän keskitulotason maat 30
Alemman keskitulotason maat 38

 

Liikekumppanuustuen jakautuminen euroissa vuonna 2013 (%)

Muut matalan tulotason maat 3
Vähiten kehittyneet maat 22
Ylemmän keskitulotason maat 34
Alemman keskitulotason maat 41 (35) %

 

 

Mobiilipalveluja
maanviljelijöille

Sibesonken innovatiivinen mobiilipalvelu auttaa maanviljelijöitä Itä-Afrikassa..

LUE LISÄÄ


 

 

 

Photo: Shutterstock

Ohjelmisto-palveluja
Vietnamista

TMA Solutions löysi kumppaneita Suomesta Matchmaking-palvelun avulla.

LUE LISÄÄ


 

 

  

 

 

 

 

 

 

 
 
Finnfund

Teollisen yhteistyön
rahasto Oy (FINNFUND)

Uudenmaankatu 16 B
PL 391 00121 Helsinki
puh. 09 348 434
faksi 09 3484 3346
www.finnfund.fi