Etiopian ensimmäinen pääomasijoitusrahasto

Photo: ShutterstockEtiopian talous on kasvanut viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana kymmenen prosentin vuosivauhtia, ja maa on noussut itäisen Afrikan suurimmaksi taloudeksi. Yksityissektorin ja erityisesti kasvuyritysten kehitystä jarruttaa kuitenkin huutava pula pääomista – Etiopian pääomasijoitusmarkkina on erittäin heikosti kehittynyt suhteessa talouden kokoon. Maan maine ulkomaisten sijoittajien näkökulmasta on ollut perinteisesti heikko.

Parannusta tilanteeseen tuo vuonna 2013 perustettu Etiopian ensimmäinen pääomasijoitusrahasto Schulze Global Ethiopia Growth and Transformation Fund I (EGTF), jonka taustalla on amerikkalaisen Schulzen perheen pääosin omistama Schulze Global Investments (SGI) -hallinnointiyhtiö.

Schulzen perheen ohella rahaston sijoittajiin kuuluvat Finnfund, useita eurooppalaisia kehitysrahoitusyhtiöitä sekä yksityisiä sijoittajia.

Rahasto sijoittaa etiopialaisiin pk-yrityksiin maatalouteen, elintarviketeollisuuteen, terveydenhuoltoon, kiinteistöihin, koulutukseen, valmistukseen ja kestävään matkailuun.

SGI on tehnyt mittavan työn Etiopiassa luodessaan pohjaa rahaston perustamiselle. Rahaston investointitiimi koostuu lähes kokonaan etiopialaisista ja puolet sen työntekijöistä, mukaan lukien investointitiimin johtaja, on naisia. Onnistuessaan rahasto tukee merkittävällä tavalla Etiopian pääomasijoitusmarkkinoiden syntymistä sekä yritystoiminnan ja työpaikkojen kasvua.

Rahaston toiminta houkuttelee maahan muitakin rahastoja ja ulkomaisia sijoituksia, mikä lisää kilpailua ja rahoituksen tarjontaa. Tämä hyödyttää etiopialaisia yrityksiä ja viime kädessä niiden työntekijöitä ja kuluttajia.

Etiopia on Suomen kehitysyhteistyön pitkäaikainen kumppanimaa.

 

 
 
Finnfund

Teollisen yhteistyön
rahasto Oy (FINNFUND)

Uudenmaankatu 16 B
PL 391 00121 Helsinki
puh. 09 348 434
faksi 09 3484 3346
www.finnfund.fi