Finnpartnership

Mobiilipalvelulla apua miljoonille maanviljelijöille Itä-Afrikassa

Photo: Matti RemesEspoolainen mobiilipalveluyritys Sibesonke Oy perustettiin vuonna 2009. Yritys on alusta lähtien suunnannut toimintaansa kehittyville markkinoille. Yritys on menestyksekkäästi pilotoinut mobiilipalveluja maanviljelijöille Tansaniassa. Sibesonke sai Finnpartnershipiltä Liikekumppanuustukea hankkeensa alkuvaiheen selvityksiin.

Sibesonke tekee yhteistyötä Tansanian maatalous-, ruokaturva- ja osuuskuntaministeriön sekä karja- ja kalastusministeriön kanssa. Ministeriöiden on yhteistyön ansiosta helpompi levittää matkapuhelimitse ajantasaista maatalouteen liittyvää tietoutta maan 33 miljoonalle viljelijälle. Hankkeen tavoitteena on laajentaa elämää helpottavien palveluiden portfoliota ja tarjota palvelut köyhemmän kansanosan massamarkkinoille maanlaajuisesti.

Tukea Finnpartnershipiltä

Sibesonke on saanut tukea Finnpartnershipiltä partnereiden identifiointiin, hankkeen esiselvityksiin sekä paikallisen henkilökunnan koulutukseen. Sibesonken mukaan Finnpartnershipin ja muiden alkuvaiheen rahoittajien rooli on ensiarvoisen tärkeä etenkin aloitteleville yrityksille, jotka suuntaavat kehittyville markkinoille.

Tukea kaivataan erityisesti perustettaessa yritystä kohdemarkkinoille sekä käynnistettäessä varsinaista liiketoimintaa. Vasta sen jälkeen yritykset voivat aloittaa neuvottelut sijoittajien kanssa. Finnpartnershipin tuki yhdistettynä yrittäjien omiin ja enkelisijoittajien panostuksiin ovat edellytys menestystarinoiden syntymiselle.

Toimivat ratkaisut strategisesti tärkeitä maatalouden tehokkuuden lisäämisessä

Heikon liikenne- ja viestintäinfrastruktuurin takia maanviljelijöiden on vaikea saada elintärkeää maatalouteen liittyvää tietoutta sekä koulutusta hyväksytyistä maatalouskäytännöistä. Sibesonken mobiilipalvelu tarjoaa kustannustehokkaan ja helposti levitettävän ratkaisun näihin ongelmiin. Viljelijät saavat ajantasaisia sääennusteita sekä opastusta viljan ja karjan kasvatukseen, kuten neuvoja tuholaisten ja sairauksien torjuntaan.

Sibesonkelle yhteistyö Tansaniassa on suuri harppaus kohti palkintoja saaneen ja patentoidun mobiiliyhteisöalustan laajentamista Itä-Afrikkaan. Elintasoa parantava ja yhteisöllisyyteen perustuva sisältö on ensi kertaa tarjolla tavallisille matkapuhelimille kehittyvillä markkinoilla. Sibesonken tulevat palvelut keskittyvät tansanialaisten terveyteen.

 

 
 
Finnfund

Teollisen yhteistyön
rahasto Oy (FINNFUND)

Uudenmaankatu 16 B
PL 391 00121 Helsinki
puh. 09 348 434
faksi 09 3484 3346
www.finnfund.fi