Uusi voimala helpottaa sähköpulaa

Photo: Everest Power GenerationMeghna Group of Industries on Bangladeshin merkittävimpiä yritysryhmiä, jonka liikevaihdosta valtaosa tulee elintarvikkeiden valmistuksesta. Suurin osa tuotannosta tapahtuu pääkaupunki Dhakan ulkopuolella sijaitsevassa Meghnaghat-teollisuuspuistossa. 

Teollisuuspuistoon on rakennettu oma 60 megawatin voimala. Tämän lisäksi yritysryhmän sähköntuotantoyhtiö Everest Power Generation päätti investoida uuteen 19 megawatin voimalaan. Uudella voimalalla on tärkeä rooli yritysryhmän kasvusuunnitelmissa laajentaa toimintaa uusille liiketoiminta-alueille.

Lisää työpaikkoja köyhälle alueelle

Teollisuuspuistossa työskentelee arviolta 6 700 työntekijää yksistään Meghna-yritysryhmän palveluksessa. Uusi voimala tukee epäsuorasti noin 600 uuden työpaikan syntymistä köyhyydestä kärsivälle alueelle.

Voimala hyödyttää ympäröivän maaseudun asukkaita myös siten, että mahdollista ylikapasiteettia myydään valtiollisen energiayhtiön verkkoon. Ilman uutta voimalaa teollisuusalue kuormittaisi valtakunnallista verkkoa.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvan Bangladeshin sähkönkulutus henkeä kohti on yksi maailman matalimpia ja sähköntuotantokapasiteetti alittaa selvästi kysynnän. Noin 150 miljoonasta asukkaasta arviolta vain puolet on sähköverkon ulottuvilla ja sähkönjakelun katkokset ovat tavallisia.

Voimalan laitteet Wärtsilältä

Hankkeen kokonaisinvestoinnit ovat noin 21 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Sen rahoittavat hankeyhtiön omistajat sekä lainoittajat Finnfund ja Standard Chartered Bank Bangladesh.

Voimalan päälaitteet toimittaa Wärtsilä. Laitteet valmistetaan yhtiön tehtaalla Vaasassa. Voimala käyttää valtiolliselta kaasuyhtiöltä ostettavaa maakaasua.

Wärtsilän laitteet edustavat parasta saatavilla olevaa teknologiaa, jonka päästöt ovat selvästi alhaisemmat kuin fossiilisia polttoaineita käyttävissä voimalaitoksessa keskimäärin. Laitoksen energiatehokkuutta lisää se, että sähköntuotannossa syntyvä lämpö otetaan hyötykäyttöön.

Voimalan energiatehokkuus ja vähäiset päästöt avaavat hankeyhtiölle mahdollisuuden myydä sertifioituja päästövähenemiä puhtaan kehityksen mekanismin (Clean Development Mechanism) mukaisesti. Finnfundin kaltaisella kehitysrahoittajalla on ollut tärkeä rooli hankkeen toteutumiselle. Meghna-yritysryhmän merkittävästä asemasta huolimatta sen mahdollisuudet saada rahoitusta ovat rajalliset, sillä paikalliset liikepankit eivät pysty myöntämään pitkäaikaisia valuuttamääräisiä luottoja.

 
 
Finnfund

Teollisen yhteistyön
rahasto Oy (FINNFUND)

Uudenmaankatu 16 B
PL 391 00121 Helsinki
puh. 09 348 434
faksi 09 3484 3346
www.finnfund.fi