Finnpartnership

Hyvää kumppania kannattaa hakea kauempaakin

Erikoiskuljetuskalustoja valmistava Siimet poikkesi kilpailijoista ja etsi Finnpartnershipin tuella itselleen alihankkijan Vietnamista. Yrityksen ei ole tarvinnut katua päätöstä.

Erikoiskuljetuskalustoja valmistava Siimet Oy oli muutama vuosi sitten valinnan edessä. Asiakkaan tarpeiden mukaan räätälöidyt erikoisperävaunut yritys aikoi tehdä edelleen Mikkelissä mutta perävaunujen sarjatuotanto oli aloitettava muualla, jotta yrityksen kilpailukyky säilyisi.

Finpron asiantuntija suositteli kumppanin etsimistä Vietnamista valtavan Kiinan sijaan. Mahdollisuus lähteä Vietnamiin avautui Finnpartnershipin liikekumppanuustuen avulla.

Pilottihanke Ho Chi Minhissä sijaitsevan yhteistyökumppanin kanssa kesti kolme vuotta. Vietnamilainen yritys vastaa perävaunujen teräsrunkojen valmistuksesta Suomessa tehtyjen suunnitelmien mukaan. Loppuvarustelu tehdään Mikkelissä.

Ensimmäiset Vietnamissa valmistetut perävaunujen teräsrungot on toimitettu Suomeen ja saatettu liikenteeseen. Alihankkijan työn hinta-laatusuhde ja toimitusvarmuus ovat olleet kohdallaan. Tavoitteena on pitkäaikainen kumppanuus. Finnpartnership tukee myös vietnamilaisyhtiön henkilöstön koulutusta.

Teräsrunkojen kuljettaminen meriteitse Suomeen maksaa. Merirahdin hintaheilahtelujen lisäksi on varauduttava valuuttakurssien muutoksiin ja kohdemaan palkkatason nousuun.

Kansainvälinen kilpailu alalla on voimakasta. Kilpailukykyisempien tuotteiden ansiosta suomalaisyritys pysyy mukana kilpailussa.

Yritykset käyttävät Siimetin tarjoamaa järeää kalustoa maansiirto- ja metsäkoneiden siirtoon. Teollisuudessa erikoiskalustoa tarvitaan muun muassa sellun, paperirullien ja romumetallin siirtoon. Suomen puolustusvoimat käyttää puolestaan Siimetin lavetteja kalustonsa kuljetuksiin.

Vuonna 1946 perustettu Siimet työllistää Mikkelissä 25 - 30 metallimiestä ja kymmenkunta toimihenkilöä. Yrityksen liikevaihto on ollut viime vuosina noin 3,5 miljoonaa euroa.

 

Kuva: Shutterstock.com

 
 
Finnfund

Teollisen yhteistyön
rahasto Oy (FINNFUND)

Uudenmaankatu 16 B
PL 391 00121 Helsinki
puh. 09 348 434
faksi 09 3484 3346
www.finnfund.fi