Finnfundin ensimmäinen sijoitus aurinkovoimaan

SolarFinnfund osallistuu Jordaniassa kolmen aurinkovoimalan rahoitukseen 20 miljoonan dollarin seniorilainalla. Voimalat ovat osa seitsemästä aurinkovoimahankkeesta koostuvaa kokonaisuutta, jonka lainarahoituksesta vastaa Maailmanpankki-ryhmään kuuluvan Kansainvälisen rahoitusyhtiön IFC:n johtama rahoittajaryhmä.

Aurinkovoimaloiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 102 megawattia ja ne pystyvät tuottamaan vuosittain 212 gigawattituntia sähköä. Niiden rakentamisesta ja toiminnasta vastaavat yhteenliittymät, joissa on mukana jordanialaisia ja kansainvälisiä sijoittajia ja teknologiatoimittajia.

Kyse on ensimmäisestä merkittävästä aurinkoenergiaprojektista ja suurimmasta yksityisen sektorin aurinkovoimahankkeesta koko Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Jordania on aurinkoenergialle erityisen sopiva maa. Auringon säteilyä saadaan neliömetriä kohden noin kaksi kertaa niin paljon kuin Suomessa.

Jordaniassa lähes kaikki sähkö on tuotettu ulkomailta tuoduilla fossiilisilla polttoaineilla. Puhdasta ja uusiutuvaa energiaa tuottavan aurinkovoimahankkeen arvioidaan vähentävän hiilidioksidipäästöjä 123 000 tonnia vuodessa. Tämä vastaa noin 41 000 henkilöauton vuotuisia päästöjä.

Aurinkoenergian etuihin kuuluu lisäksi se, että voimaloiden rakennusaika ei ole vuosia vaan kuukausia. Jordania tarvitsee nopeasti lisää sähköä, sillä maa on ottanut vastaan satoja tuhansia pakolaisia Irakista ja Syyriasta.

Jordanian aurinkovoimalat ovat Finnfundille ensimmäinen sijoitus nopeasti kasvavalle ja jo satoja suomalaisia työllistävälle toimialalle, jolla Finnfund aikoo olla jatkossa entistä tiiviimmin mukana.

Aurinkoenergiahankkeet ovat kiinnostavia myös suomalaisille teknologiatoimittajille. Aurinkovoimaloissa käytettävää tehoelektroniikkaa viedään jo nyt Suomesta kymmenien miljoonien eurojen arvosta, ja viennin kasvu on nopeaa.

 

Kuva: Shutterstock.com

 
 
Finnfund

Teollisen yhteistyön
rahasto Oy (FINNFUND)

Uudenmaankatu 16 B
PL 391 00121 Helsinki
puh. 09 348 434
faksi 09 3484 3346
www.finnfund.fi