Finnpartnership:

Betonimestarit vie rakennusosaamista Intiaan

Betonimestarit Oy lähti muutama vuosi sitten katsastamaan, millaisia mahdollisuuksia Intia voisi tarjota betonirunkoja  ja -elementtejä valmistavalle yritykselle. Yhtiön pääkonttori on Iisalmessa ja sillä on tuotantoa eri puolilla Suomea. Kansainvälisistä markkinoista sillä oli aiempaa kokemusta Ruotsista.

Intiassa on käynnistetty valtion tukema asuntorakentamisohjelma, johon osallistuminen edellyttää intialaisilta rakennusyhtiöiltä ja kiinteistösijoittajilta uutta teknologiaa ja kansainvälistä kumppania.

Tämän vuoksi Betonimestaritkin sai useita yhteydenottoja ja kävi muutaman kerran tutustumassa mahdollisiin kumppaneihin. Kumppaniksi löytyi terästeollisuuden valmistaja, jonka kanssa se perusti yhteisyrityksen.

Yhteisyrityksen osakkaat ovat intialaiset Simplex Group ja Sarga Energy sekä Betonimestarit-ryhmän pääomistaja Invest Saarelainen Oy.

Elementtien tuotanto lähti käyntiin

Yhteisyrityksen betonielementtitehdas on aloittanut toimintansa Khopolin kylässä lähellä Mumbaita. Ensimmäinen tuotantohalli on pystyssä ja seinäelementtien tuotanto on aloitettu. Myös ontelolaattojen valmistuslinjasto on työn alla.

Osan tuotantolaitoksen laitteista toimittaa Elematic, joka on suomalainen betonielementtilaitteiden valmistaja. Kokonaisuudessaan tehdashanke on runsaan kymmenen miljoonan euron hanke. Rahoitus tulee intialaisilta yhtiökumppaneilta ja hankkeessa tarvittava tietotaito Betonimestareilta.

Finnpartnership antoi tukea

Betonimestarit sai Finnpartnershipin liikekumppanuustukea liiketoimintasuunnitelman laatimiseen ja kumppaneiden etsimiseen Intiassa. Liikekumppaneiden identifiointi onnistui hyvin, organisaatio saatiin pystyyn ja tuotanto käynnistettiin. Finnpartnershipin rahoitusmuoto on ollut hyvä ja toimiva.

Finnpartnership oli myöntänyt tukea myös yhteisyrityksen henkilöstön koulutukseen, mutta tämä osuus jäi Betonimestareilta käyttämättä. Koulutuksen aloittaminen on ollut hankkeen suurin haaste. Betonimestarit on neuvotellut Suomessa useammankin ammattikoulun ja ammattikorkeakoulun kanssa mutta ei ole saanut yhtään tarjousta Suomessa tai paikan päällä tapahtuvaan koulutukseen.


Uusi tapa rakentaa Intiassa

Elementtirakentaminen on vielä varsin tuntematon rakentamistapa Intiassa. Talot rakennetaan yleensä alusta lähtien paikan päällä. Kerrostalon rakentaminen kestää tyypillisesti 2–4 vuotta, kun Suomessa vastaavaan menee noin vuosi.

Rakennusajan lyhentämisen lisäksi elementtien avulla voidaan säästää luonnonvaroja ja parantaa turvallisuutta. Tasalaatuisilla betonielementeillä tarvittava lujuus saadaan vähemmällä määrällä sementtiä ja muita raaka-aineita.

Yrittäjä tarvitsee Intiassa ennen muuta rehellisyyttä, avoimuutta, ahkeruutta ja pitkää pinnaa. Oikean kumppanin valinta on erittäin tärkeää.

 

 
 
Finnfund

Teollisen yhteistyön
rahasto Oy (FINNFUND)

Uudenmaankatu 16 B
PL 391 00121 Helsinki
puh. 09 348 434
faksi 09 3484 3346
www.finnfund.fi