Finnpartnership:

Vaikeuksien kautta voittoon Vietnamissa

Vuonna 1898 perustettu Niemen Tehtaat Oy on Suomen vanhin huonekaluvalmistaja. Vientikauppaa perheyritys on Niemen tehtaa Vietnamharjoittanut jo pitkään, mutta 2000-luvun alussa kansainvälistymisessä laitettiin uusi vaihde päälle kun lähdettiin tutkimaan Aasian tarjoamia mahdollisuuksia.

Kiina ei kuitenkaan tuntunut pk-yritykselle luontevalta paikalta, joten suomalaisyrittäjä päätyi lopulta Vietnamiin. Yritys oli ostanut sieltä aiemmin pieniä eriä huonekaluja, ja etabloitumista lähdettiin valmistelemaan ennestään tuttujen kauppakumppaneiden kanssa. Yhtiö perusti vuonna 2004 puisia kesäkalusteita valmistavan yhteisyrityksen mutta osapuolten yhteistyö kariutui myöhemmin.

Siirtyessään yhteisyrityksen haasteista oman tytäryrityksen perustamiseen, Niemen Tehtaat sai taustatukea Finnpartnershipin liikekumppanuustuesta. Asiansa osaavat lakimiehet, tilintarkastajat ja muut asiantuntijat eivät ole Vietnamissakaan halpoja.

Niemen Tehtaat Vietnam Ltd:n perustamisen jälkeen kehitys on ollut myönteistä ja liiketoimintaa on tarkoitus laajentaa ja kehittää. Vain kova työ ja pitkäjänteinen toiminta tuovat tuloksia.

Paikalliset pelisäännöt tunnettava perin pohjin

Vietnamin lainsäädännön ja yrityskulttuurin perusteellinen tunteminen on menestyksen ehdoton edellytys. Avuksi kannattaa etsiä todellisia asiantuntijoita, joita löytyy esimerkiksi kansainvälisistä tilintarkastusyhteisöistä. Tarvitaan myös osaava ja luotettava oma henkilökunta, joka osaa luovia monimutkaisessa byrokratiassa.

Vietnamilaisella tytäryhtiöllä on hallinnossa ja tavarantarkastuksessa noin 20 työntekijää, jotka kaikki ovat paikallisia. Välillisesti yritys työllistää reilusti yli sata henkeä.

Yhtiöllä on Vietnamissa runsaat 50 tavarantoimittajaa pienistä kotiverstaista suurempiin tehtaisiin. Niemen Tehtaat suunnittelee itse valmistuttamansa tuotteet. Tällä hetkellä Vietnamista ostetaan polyrottinkisia kesäkalusteita sekä paikallisia mattoja ja käsitöitä. Laadukkaiden ja luotettavien valmistajien löytämiseen kannattaa panostaa.

Vastuullista yrittämistä Vietnamiin

Pitkäaikaiset yhteistyösuhteet auttavat myös kehittämään laatua ja varmistamaan kumppanin vastuullisen toiminnan. Niemen Tehtaat tapaa kumppaneita säännöllisesti ja käy katsomassa paikan päällä heidän toimintaansa. Tällä tavoin pystytään edistämään vastuullista yrittämistä ja työntekijöiden kunnioitusta.

Vietnamissa teetetyt tuotteet täydentävät hyvin Niemen Tehtaiden kokonaistarjontaa. Sastamalassa ja Suodenniemellä sijaitsevissa tuotantolaitoksissa valmistetaan pääasiassa puuhuonekaluja suomalaisille kodinkalusteketjuille. Tuotantoa ei ole siirretty Suomesta Vietnamiin. Vietnam tekee Niemen Tehtaista entistä kiinnostavamman kumppanin eli siellä toimiminen edistää myös Suomen-toimintojen menestymistä.

 

 
 
Finnfund

Teollisen yhteistyön
rahasto Oy (FINNFUND)

Uudenmaankatu 16 B
PL 391 00121 Helsinki
puh. 09 348 434
faksi 09 3484 3346
www.finnfund.fi