Norsad lisää rahoitusta eteläisen Afrikan kasvuyrityksille

Norsad Finance Limited on eteläisen Afrikan alueella toimiva afrikkalais-pohjoismainen kehitysrahoitusyhtiö, joka Norsad lisää rahoitusta eteläisen Afrikan kasvuyrityksilletarjoaa kasvuyrityksille pitkäaikaista rahoitusta suoraan ja muiden rahoituslaitosten kautta.

Viime vuonna neljä pohjoismaista kehitysrahoittajaa – Finnfund, Tanskan IFU, Norjan Norfund ja Ruotsin Swedfund – sijoittivat 34 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria Norsad Financeen. Pääomasijoituksen myötä kehitysrahoitusyhtiön osakepääoma nousee runsaaseen sataan miljoonaan dollariin.

Norsad Finance syntyi vuonna 2011, kun neljän Pohjoismaan ja 11 eteläisen Afrikan valtion vuonna 1990 perustama NORSAD Fund ja Agency yhtiöitettiin. Yhtiöittämisen yhteydessä pohjoismaisista kehitysrahoittajista tuli Norsad Financen osakkaita yhdessä 11 eteläisen Afrikan maan kehitysrahoitusyhtiön kanssa.

Uusia rahoitusmahdollisuuksia 

Uusi Norsad Finance tuo perinteisen kehitysrahoituksen rinnalle uudenlaisen kansainvälisen rahoitusmallin, johon pohjoismaisten osakkaiden lisäpääomasijoituksen ohella toivotaan lisää myös afrikkalaista pääomaa sekä lainarahaa paikallisista ja kansainvälisistä lähteistä.

Norsadin rahoitus on keskittynyt perinteisesti pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Kasvaneen taseensa ansiosta se voi jatkossa palvella uusia asiakkaita ja rahoittaa myös asiakkaidensa isompia hankkeita.

Norsad Financen sijoitussalkku oli tammikuussa 2013 noin 54 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Maksamattomia sitoumuksia oli 22 miljoonaa dollaria.

Lisää suoria sijoituksia

Sijoituksista noin 60 prosenttia on rahoittanut pk-yrityksiä välillisesti pankkien kautta, mutta jatkossa suorien sijoitusten osuuden odotetaan kasvavan eri toimialoilla. Norsad Finance uskoo myös, että viimeaikainen päätös tarjota lainojen lisäksi oman pääoman ehtoisia ja välirahoitusinstrumentteja avaa uusia markkinoita ja mahdollisuuksia. Perinteisesti aktiivisimmat sektorit ovat olleet maatalous ja elintarviketeollisuus. Eniten sijoituksia Norsad Financella on Sambiassa, Malawissa ja Zimbabwessa.

Aiemmin Lusakassa Sambiassa toiminut Norsad Financen toimisto muutti vuoden vaihteessa Gaboroneen Botswanaan.

 

 
 
Finnfund

Teollisen yhteistyön
rahasto Oy (FINNFUND)

Uudenmaankatu 16 B
PL 391 00121 Helsinki
puh. 09 348 434
faksi 09 3484 3346
www.finnfund.fi