Pankkipalveluita maaseudun vähävaraisille Filippiineillä

Pienrahoitusta ja matkapuhelintekniikkaa täysin uudella tavalla yhdistävä pienrahoituspankki aloitteli toimintaansa 2012. Finnfund on ollut mukana hankkeessa jo alkuvaiheista lähtien.

Pienrahoituspankin liiketoimintamallia suunniteltaessa haluttiin tarjota pankkipalveluita väestölle, joka tällä hetkellä on joko kokonaan tai osittain pankkipalveluiden ulkopuolella. Tähän on lähinnä syynä se, että perinteiset pankit ja pienrahoituslaitokset eivät voi palvella näitä asiakkaita kannattavasti. Usein he voivat käyttää ainoastaan käteistä, jonka käsittely ja säilyttäminen ovat riskialtista. Pankkitilin puuttuminen vaikeuttaa myös luoton saamista.

Kevyt organisaatio laadusta tinkimättä

Uuden liiketoimintamallin perustana on tietotekniikan uudenlainen soveltaminen. Tällaiset rahoituslaitokset käyttävät edustajia konttoriverkoston asemesta ja toimivat usein maaseudulla. Kevyt organisaatio ei kuitenkaan tarkoita pankkitoiminnan laadusta tai vaatimuksista tinkimistä: konseptia käyttäviä rahoituslaitoksia koskevat samat esimerkiksi petosten ja rahanpesun vastaiset säännöt kuin tavallisiakin pankkeja.

Ensimmäistä uutta mallia käyttävää pankkia, mBank Philippinesia, ollaan parhaillaan perustamassa. Filippiinien johtava matkapuhelinoperaattori Smart on ollut mukana kehittämässä mallia alusta alkaen. Smartilla on kokemusta useista mobiilimaksuratkaisuista, ja tästä kokemuksesta on ollut hankkeelle suurta hyötyä. Mallin Filippiineillä käyttöön ottavan yhtiön osakkaita ovat Finnfund, Alankomaiden kehitysrahoittaja FMO, filippiiniläinen PLDT-Smart Foundation ja eräs maailman johtavista pienrahoituksen osaajista, ranskalainen PlanetFinance ovat osakkaina.

 

 

 
 
Finnfund

Teollisen yhteistyön
rahasto Oy (FINNFUND)

Uudenmaankatu 16 B
PL 391 00121 Helsinki
puh. 09 348 434
faksi 09 3484 3346
www.finnfund.fi